Thursday, January 20, 2005

Vägen till Träldom - the movie

What the farmer likes, the factory worker doesn't likeFILM Förra året var det 60 år sedan publiceringen av F A von Hayeks "The Road to Serfdom", en bok som lär ha inspirerat såväl Thatcher som Tingsten. Nu kommer den drastiska stumfilmsversionen.

Det är Vlad Tarko som tonsatt The Road to Serfdom in Cartoons. Resultatet är drastiskt, och ger känslan av klassisk propagandafilm.

Bokens (och filmens) pessimism kring blandekonomier är kanske lätt överdriven - Sverige har trots allt inga Gulag än, den stora offentliga sektorn till trots. Men i stort tycks boken visa på en tänkvärd tankegång om sambandet mellan ekonomisk och politisk frihet. Med tanke på att boken lär ha fått Herbert Tingsten att överge socialdemokratin, kanske man borde läsa den någon gång.

[via Mises Economics Blog]

Se även
Peter Stein - Att läsa Hayek.

1 comment:

AndersML said...

Jag har fått intrycket av att han hade en ganska binär syn på ekonomisk frihet - antingen fri ekonomi, eller en ofri (alt. en på det sluttande planet mot planekonomi). Naturligtvis hårdrar serievarianten detta resonemang (utifrån en analys av en "färdig" kollektivistisk stat).

Kritiken rörande en antingen-eller-syn på ekonomisk frihet togs upp i Steins bok (s45-46), men där förklarades Hayeks idéer om de planekonomiska inslagens tillväxt, snarare än att kritiken egentligen förkastades eller bemöttes. Det bidrog till min bild av att i grund och botten kloka resonemang om interventionismens dynamik dras till sin spets.

Men, som sagt var, ska jag läsa boken.