Thursday, March 24, 2005

Telia och porren

NYHETER Reklamknepet fungerade. Boken "Porr" uppmärksammades, och nu uttalar sig kristdemokrater, Centerkvinnorna och Marita Ulvskog mot Telia. Och allt detta för att Telia säljer internetabonnemang.

Igår tog Rapport upp en ny bok som "avslöjar" att Telia tjänar pengar på att kunderna besöker porrsidor. Aftonbladet och Expressen hakade på. I SVT rasar Margita Ulvskog:
- Staten ska naturligtvis inte kunna vara storägare i ett bolag som inte gör väldigt kraftfulla insatser för att komma bort från porren på nätet
Problemet är bara att anklagelserna tycks gälla att Telia inte censurerar användarnas surfande. Beräkningen av hur mycket Telia tjänar på porr tycks nämligen baseras på omsättningen av Telias internettjänster (vanliga abonnemang etc., inte inkomster från 071-nummer el dyl).

Expressen sammanfattar det hela väl:
Omkring 20 procent av allt surfande på nätet är efter porr och närmare 45 procent av alla nedladdningar som görs är av pornografiskt material. Det visar undersökningar gjorda i USA.
      [ ... ]
Resultatet är slående: Om man utgår från att svenskar konsumerar lika mycket porr som amerikaner över nätet tjänade Telia Sonera 1,6 miljarder kronor under 2003 på porr.
      [ ... ]
- Telia skulle kunna stoppa porrsurfandet, men de vill inte. Det vore att begå ekonomiskt självmord, säger [Mattias Andersson, författare till den nylanserade boken "Porr"].
Notera att Rapports 1.6 miljarder kronor i omsättning nu blivit 1.6 miljarder kronor i vinst.

Dessa 1.6 miljarder kronor i omsättning baserar sig på beräkningen att 20% av all trafik är porr. Det är självklart enormt svårt att säga om den siffran stämmer eller inte. Men om vi antar att 20% av all trafik är porr, betyder det då att 20% av Telias omsättning från internettjänster (t.ex. försäljning av ADSL-abonnemang med fast kostnad) kommer från porr? Beräkningarna tycks förutsätta det. 1.6 miljarder kronor är ca 20% av de 7895 MSEK som Telia omsatte på området Internet och datatjänster år 2003 (se s6 i årsrapporten).

Siffran 1.6 miljarder kronor återkommer sedan i en skriftlig fråga från Centerkvinnornas ordförande till Thomas Östros. Här drar man även in människohandel i retoriken:
Beräkningar visar att Telia 2003 tjänade 1.6 miljarder på porr, antaget att 20 % av alla nedladdningar från Internet är porr.

Handel med kvinnor och barn för sexuella ändamål, är mer lönsamt än att handla med vapen och narkotika. Men svenska staten ska inte vara en av dem som tjänar pengar på att människor utnyttjas sexuellt.

Vad avser Näringsministern göra för att via sitt ägaransvar i statliga bolag inte vara en del av den sexuella exploateringen av kvinnor och barn?
Liknande frågor kom, som vi såg ovan, från partisekreterare Marita Ulvskog (s).

Om Telia uppmuntrar till porrsurfande kan man självklart ha synpunkter. Om de är inblandade i SMS-sex-tjänster (som Expressen-artikeln antyder) kan man ha synpunkter. Här verkar det dock som att Telia tjänar pengar på att folk köper internetabonnemang, och att användarna ibland väljer att besöka porrsidor.

Ska man skuldbelägga Telia för att de tjänar på porrsurfande, handlar det alltså om att klaga på att de inte förbjuder kunderna att surfa på legala (och illegala) porrsidor. Det är en oroande utveckling som syntes senast i barnporrdebatten, och som är ungefär som att skuldbelägga Posten när de inte slänger bort tidningar från avsändare de tror kan vara omoraliska. Om staten ska ta ett "ägaransvar" för detta, handlar det om att en av Sveriges största internetleverantörer ska (försöka) filtrera vad kunderna får se.

Inte så dåligt resultat, för en boklansering.

7 comments:

Ulf said...

Nå, om nu telia profiterar på porren så gäller väl samma sak för datortillverkare (t ex Compaq), datoråterförsäljare (t ex Siba), mjukvarutillverkare (t ex Microsoft), möbeltillverkare (t ex Ikea) och hyresvärdar (kommunala bostadsföretag hyr ut "runkbås" = lägenheter... ;))... Hujedamig! Kan ingen göra något åt detta porrträsk? ;)

Bengt said...

Jaha ja...och vad tjänar Expressen på sina porrannonser då? Doh...

Anonymous said...

Eller pappersmassa till porrtidningarna! Men det intressanta är att porrbranchen tycks vara i nedåtgående ekonomiskt på grund av gratis (läs: nerladdad) porr. Kanske dags att ringa antipiratbyrån som ju gärna ställer upp för brancher i nöd?

Dennis said...

Bra inlägg. Påminner mig om Hax i Allvarligt Talat för några år sedan, Posten sprider barnporr.

Anonymous said...

Intressant att se den moralpanik som dyker upp varje gång någon eller något kan associeras till porr. Då en så stor del av nedladdningarna är porr får man ju fråga sig om in dessa människor också tillhör den stora andelen depraverade varelser som konsumerar porr.
Jag har länkat till den här hemsidan från min liberala site www.christiansandstrom.tk , länka gärna tillbaka så snart du kan!

Vänligen,

Christian Sandström
Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

Markus "LAKE" Berglund said...

Hmm, en anna jämförelse vore ju att optiker skulle tvingas belägga alla glasögon de säljer med ett porrfilter, för att de ska kunna hävda att de tjänar pengar på de närsynta som vill gå på porrklubb...

Nisse said...

Tackar för att du redde ut det hela, har sökt runt lite (är ju ganska lat av mig) men inte hittat hur dessa siffror uppkommit, tackar för ett bra inlägg =o)

Bokmärker din sida, keep up the good work =o)