Tuesday, August 09, 2005

You've come a long way, baby

RADIO Folk lyssnar mer och mer på radio, och mest ökar P3, berättar SR i ett pressmeddelande. Som av en slump sände P1:s Vår Grundade Mening ett reportage om piratradion dagen innan undersökningen släpptes. Det är slående hur långt man har kommit sedan monopoltiden, och framförallt hur mycket själva SR har påverkats av konkurrensen.

Utan utmaningen från piraterna - som verkar ha gjort det för såväl sakens egen skull som för pengarna - hade vi förmodligen inte haft ett P3 på decennier. Kanalens föregångare, programmet Melodiradion, skapades som en reaktion på att folk gick över till att lyssna på den hemska skvalmusiken i Radio Nord och Syd. När det inte räckte, förbjöd man konkurrenterna. Det var omdebatterat om ens P2 skulle vara musikkanal, och ett P3 som sände modern musik verkar inte ha varit tänkbart för dåtidens makthavare.

Säga vad man vill om kvaliteten på vissa kommersiella radiostationer idag (P3 slår i vart fall all reklamradio som jag hört). Men det är tydligt att svensk radio inte hade varit där den är idag om dåtidens makthavare hade lyckats hålla de där konstiga och hemska kommersiella alternativen borta.

Andra delen i VGM:s radiohistoria sänds på torsdag.

[uppdatering: Lade in SR:s nyhetsverktygslänk till programmet. Den har nog längre hållbarhetstid]

No comments: