Wednesday, December 06, 2006

Absurd ide det hela

Det är nog inte ofta SVT:s VD går ut och be om ursäkt för program, särskilt inte innan GRN gjort sina utredningar. Men det enda SVT kunde göra var att backa från Castrokvällen.

Sveriges Televisions vd Eva Hamilton backar efter den massiva kritik mot temakvällen om Fidel Castro, som sändes i lördags.

-Vi skulle tydligare ha slagit fast att Kuba är en diktatur. Jag tycker att delar av den kritik som riktats mot programmet är berättigad.

Det var återhållsamt, och framförallt ett antal dygn för sent. Att visa fyra timmar där diktatorn lägger ut historien, tala om ett dubbelt firande, och dessutom inte ha med någon Castrokritiker i sin panel är smaklöst. Ola Nordebo beskriver upplevelsen:
Ett tag under Sveriges televisions flera timmar långa, sentimentala hyllning av Kubas diktator Fidel Castro i lördags kväll började jag fundera på om det kanske var en ironisk kupp.
Jag misstänkte att de drev med oss, att Henrik Schyffert eller nån skulle komma in och dra ett skämt efteråt så att vi alla fick skratta över hur vi kunnat tro att Svt skulle sända sådan diktatursvassande smörja på allvar.
Men det kom inget förlösande skämt. [...]

Absurt. Det är ju inte så att det saknas information om förföljelser av oppositionella och tystande av kritiska journalister (Kuba är, enligt Reportrar utan gränser, världens största fängelse för journalister näst efter Kina). Det saknas tyvärr inte politiska flyktingar som kunnat sitta med i panelen och berätta om sina upplevelser, vilket Mae-Liz Orrego Rodriguez underströk [rm] i P1 morgon (god insats för övrigt). Svt-producenten Säfströms försök till försvar i den debatten övertygade förvisso, men bara om vilka urvalsgrunderna var. Inte om det rätta i dem.

I gårdagens Expressen berättade journalisten Birger Thuresson om hur han vid ett besök fängslades ett par dagar efter att ha talat med oppositionella. Det var ingenting i jämförelse med de trakasserier av oppositionella som sker dagligen, eller de massarresteringar som skedde 2004. Och SVT kunde fått med sådana röster, faktiskt till och med sådana som drabbats i den senaste arresteringsvågen, som Orrego Rodriguez skriver i Expressen:
Osvaldo Alfonso, före detta ordförande för Kubas liberala parti PLC, som fick politisk asyl i Sverige var inte inbjuden till medverkan i studiosamtalet i lördags. Alfonso arresterades tillsammans med 74 andra dissidenter i mars 2003 i skuggan av Irakkriget och satt nästan två år i fängelse. Deras brott var att trotsa regimen och arbeta för demokratin. Men detta var tydligen inte tillräckligt intressant för Sveriges television

Intressant, kanske, men vad jag hört om programmen (sett ett) låter det som att det inte skulle varit så lätt att integrera i resten av temalördagen. Det skulle väl sticka ut, och störa ordningen.

VD och SVT centralt lär ju inte vara så drivande, men vi får se om det kommer några förklaringar från lokalavdelningen som "programföretagets yttrande" inför GRN. Kan bli talande. Att försvara Castro är ju ur moralisk synvinkel något av ett På minuten-ämne, som går från vridet till absurt ju längre argumentationen går.

---
Andra bloggar om: , , , , .

För övrigt anser jag att Castro bör kallas för diktator.

No comments: