Tuesday, August 24, 2004

Restaurantägare kräver rökförbud

RÖKFÖRBUD Till årsskiftet införs som bekant ett rökförbud på Sveriges krogar. Istället för att göra det till en ren arbetsmiljöfråga - och behandla ämnen i tobaksrök som vilka andra skadliga ämnen som helst - lägger man in regler om att rökare inte ska få hämta mat och äta i de särskilda rökrummen. Kanske handlar det om att täppa till kryphål. Men antagligen inte.

Kanske är den danska vägen, med eventuella tillägg för rökrum, bättre. Där kräver branschorganisationen och facket ett heltäckande rökförbud. Det handlar inte om folks preferenser i krogval, eller deras rökvanor, utan om att skydda de anställda (där självreglering inte fungerat). Motiveringen kan läsas i Hotell&Restaurangföretagarnas tidning:
Bakgrunden är en rapport från det danska arbetsmiljöinstitutet som säger att i restaurangbranschen dör mellan fem och tio anställda på grund av passiv rökning. Horesta vill därför förekomma regeringen och undvika regler om tekniska lösningar som till exempel ventilation.
Uppdatering: Ny länk till artikeln

No comments: