Thursday, September 08, 2005

Kassettavgifter och ISP:er

IP Antipiratbyråns Henrik Pontén svarar idag på insändarfrågor hos IDG. De mest intressanta handlar om APB:s strategi att rikta in sig på internetleverantörerna:
7. APB förordar bland annat att operatörerna ska strypa fildelningsprotokoll. I opensource-världen används till exempel Bittorrent i stor utsträckning för att distribuera lagligt, såsom hela Linux-distributioner. Hur hade ni tänkt filtrera lagligt användande från olagligt?
Det jag har fört fram är att internetoperatörerna bör få ta ett ansvar men det är egentligen för tidigt att diskutera detaljer exakt hur detta ska ske. Filtrering är egentligen den minst intressanta arbetsmetoden men den kan bidra till en lösning. Nedprioritering av trafiken är en annan metod och vi kommer att se andra tekniska lösningar om det skapas en efterfrågan. Internetoperatörerna skulle också kunna informera sina kunder om att upphovsrättslagen gäller samt agera mot dem som trots uppmaningar om att sluta fortsätter att begå brott.
Du har helt rätt i att BT även används i lagliga syften. Det som rakt av kan vara möjligt är att filtrera bort siter (domäner, ip, hostnamn) som tillhandahåller olagligt material. Jag håller med om att detta är en ganska grov metod men låt oss som sagt diskutera ansvarsfördelningen först och därefter exakta arbetsmetoder som ska användas.
8. Eftersom du tycker att operatörerna ska bli skyldiga att strypa den olagliga fildelningen på nätet, anser du då också att Vägverket ska vara skyldiga att hindra stulna bilar att färdas i vägnätet?
Nej, eftersom Vägverket inte tjänar pengar på de stulna bilarna och det finns trafikpoliser.
Internetleverantörer måste tillsammans med producenter av underhållning hitta kreativa sätt att utveckla internets möjligheter. Internetbranschen måste mogna och börja inse att seriösa bolag inte i längden kan blunda för att stora delar av deras intäkter genereras av delvis olaglig trafik.
De måste se frågan mer långsiktigt. Efterfrågan på möjligheten att ladda ned är ju uppenbarligen enorm och många internetleverantörer är intresserade av att tillhandahålla denna tjänst. Det kommer dock att bli svårt att få någon lönsamhet i detta så länge det finns ett olagligt gratisalternativ som internetoperatörerna själva skapar förutsättningar för.
18. Att stoppa fildelningen blir svårt. För många handlar det om tillgänglighet att kunna ladda hem film, musikalbum osv, inte så mycket att det råkar vara gratis. Varför inte i branschen införa ett slag kassettavgift för fildelning. En avgift på till exempel 350 kronor per månad skulle många inte ha några problem att betala. Mer än så är det inte många som lägger på inköp av film/musik ändå. Avgiften skulle kunna distribueras på samma sett som kassettavgiften idag vilket jag gissar fungerar.
Vad finns det för olika hinder för denna typ av avgift? Vilken är er inställning?

Det är en intressant tanke. Internetleverantören plockar in pengar genom sina abonnemang. Kunderna fildelar och får tillgång till upphovsrättsskyddat material. I framtiden kommer vi säkert att se flera affärsmodeller utvecklas inom det här området. Det viktiga är att man inser sambandet mellan upphovsrätt och skapandet av ny underhållning, nya filmer och spel.
Visst tjänar operatörer på att ha kunder, och i vissa fall (t ex Spray) anspelas det på nedladdningsmöjligheterna. Men påminner inte resonemanget om att ISP:erna ska bära ansvaret lite om kritiken mot Telias påstådda miljardvinster på porr?

Och säga vad man vill om tankarna kring piratkopiering. Men det är svårt att avvisa alla argument i Rasmus Fleischers essä Content flatrate [PDF].
Se även:

Oscar Swartz - Antipiratbyrån: Stoppa internet!
Oscar Swartz i Expressen 050902 - Skivbranschen vill täppa till internet

No comments: