Wednesday, September 07, 2005

Rökförbudsnyheter

RÖKFÖRBUD Bingonäringen tycks ha drabbats hårt av rökförbudet, rapporterar SR Gotland. För restaurangerna tycks det ha fungerat bättre. Enligt en enkät som restaurangernas branschorganisation SHR presenterade idag har den förväntade katastrofen uteblivit:
– Det är roligt att rökförbudet inte tycks påverka verksamheterna i negativ riktning. En farhåga var annars att smitnotorna skulle öka, men så tycks inte vara fallet. Fyra restauranger uppger att de fått ett ökat antal gäster som går utan att betala, berättar SHR:s vd Mats Hulth.
Det bör sägas att det inte har gått så lång tid, och att riktiga utvärderingar kan låta vänta på sig. Men det branschens enkät visar är att den inte upplevt någon rökförbudskris.

Samtidigt inleds en studie av hur rökförbudet påverkat de anställdas hälsa. Tidigare har en studie av passiv rökning hos kroganställda visat att besvär med luftvägar, slemhinnor och ögon varit vanliga. Hur mycket bättre det blir efter rökförbudet får tiden utvisa.

(Personligen hade jag en föredragit lösning med gränsvärden. Men jag kan förstå danska SHR:s plädering för totalförbud.)
Se även:

subjektiv.se - Tankar kring rökförbudet (och debatten därefter)

No comments: