Wednesday, November 22, 2006

Metallbasen klarsynt om politiska strejker

– Jag ogillar deras a-kasseförslag lika mycket i dag som förut. Men de gick till val på det här förslaget och vann valet. Det måste vi respektera.

Egentligen handlar DA-intervjun med IF Metallordföranden Stefan Löfven mest om avtalsrörelsen, närmast om Transports lågmälda och sakliga uttalanden om fjäsk för kapitalet. Men det han har att säga om politiska strejker är värt att citera i sin helhet (min fetstil av de mer och mindre anmärkningsvärda frågorna):
De som vill ha politisk strejk hänvisar till att regeringen för en arbetarfientlig politik. Är inte det skäl nog?

– Vänd på resonemanget och säg att vi vunnit valet och fattar beslut som andra inte gillar. Ska de ha rätt att obstruera det beslutet då? Nej, demokratin måste respekteras.

– Demokratin ska skyddas. Vi arbetare om några har glädje av demokratin, andra kan klara sig utan den.

Innebär det att du aldrig kan tänka dig en politisk strejk?

– Jovisst, men bara då våra fackliga rättigheter är hotade. Nu vill regeringen driva igenom ett dåligt förslag, men det förhindrar inte våra möjligheter att jobba fackligt. Därför bör vi inte genomdriva en politisk strejk.

Precis. Det är svårt att veta hur brett han tolkar "våra möjligheter att jobba fackligt". Och mediedebatten just nu tär kanske på förtroendet. Men annars är det precis den typen av perspektivställare som behövs i debatten om strejkerna kring a-kasseförslagen.

----
Andra bloggar om: , , , , ,

No comments: