Sunday, August 29, 2004

Nattöppet, men inte 24/7

ÖPPETTIDER När klockan slår elva strömmar de brittiska pub-besökarna ut på gatorna, om man ska tro Tove Nandorfs rapport i DN Ekonomi. De gamla reglerna innebär nämligen att pubarna måste stänga så tidigt.
Alltså spyr så gott som alla utskänkningsställen ut sina kunder just klockan 23.00. Då uppstår ofta slagsmål, om taxibilar och partners. Det kräks, kissas, skriks, sluddras och gråts på trottoarer, stökas och bråkas på bussar och tunnelbanor.

Sätter man upp en tidsgräns så tidigt som 23.00 kan man inte förvänta sig annat. Nu reses krav på att tillåta längre öppettider, och det är lätt att hålla med.
Från nästa år ska engelska pubar kunna ansöka hos kommunen om utökade öppettider. Dygnet runt, om de så vill. Sju av tio pubägare vill hålla öppet längre. 16 procent dygnet runt.

Men det är skillnad mellan att ha ökade öppettider och att tillåta öppet dygnet runt. Alla problem med misshandel, fylleri, störda grannar och skadegörelse bygger tyvärr inte på att alla tvingas ut samtidigt.

Om man glömmer bort det är det lätt att förespråka 24/7- utskänkningstillstånd. Argumentet att politiker inte ska bestämma när barer får servera sprit har onekligen sin bäring. Men man bör minnas att det delvis är samma tanke om riskminskning som ligger bakom systemet med tillståndsgivande som bakom en rimlig tidsbegränsning. Målet är färre slagsmål, mindre fylleri och en säkrare stad, något som gynnar just de som är ute på stan.

Där har England något att lära.

No comments: