Wednesday, April 20, 2005

Apoteksanställda och monopolet

APOTEKET Vad tycker de apoteksanställda egentligen om apoteksmonopolet? Igår kunde man höra att "Apoteksanställdas förbund" menade att "Läkemedel i handeln fara för patienter", vilket av flera (däribland HAX) uppfattade som att apotekarfacken ville behålla monopolet:
"Nej, det här handlar bara om ett snävt särintresse. De apoteksanställda vill inte mista arbetstillfällen till ICA, Konsum och Åhléns. Om det blir bättre eller sämre för oss medborgare - det struntar de egentligen i."
Problemet är att facket som uttalar sig faktiskt vill avskaffa Apotekets monopol. Medan TCO-anslutna Farmaciförbundet (med ca 7000 medlemmar) vill behålla monopolet, verkar SACO-anslutna Farmacevtförbundet (ca 7400 medlemmar) "för fler arbetsgivare på apotekssidan".

Men varför då utspelet? Läser man vad Farmacevtförbundet säger, utan nyhetsjournalistens behov av dramatisering, framträder en annan bild. Nämligen att regeringen av någon anledning inte förberett inför möjligheten att apoteksmonopolet avskaffas.
vilka regler som ska gälla och vilken övervakning och kontroll, det har varken handeln eller Farmacevtförbundet fått några besked om.
Det kan göra att kunderna får vänta ännu längre på att få köpa huvudvärkstabletter på ICA. Med tanke på att läkemedelsberoende är ett större problem än något okynnesbandagerande (som HAX talar om), är det dessutom allvarligt ur säkerhetssynpunkt.

Och det var väl vad "Apoteksanställdas förbund" (som SR kallade dem) sade. Att klaga på det största farmacevtfacket för det här utspelet, är något av att skjuta budbäraren.
Se även:

bronenosets - Svår jämförelse
bronenosets - Staten säljer tandkräm
SvD - Regellöst tillstånd om monopolet faller (8/10 2004 [sic])

No comments: