Monday, April 25, 2005

Redan de gamla grekerna

SPECTATORBRÅKET När jag läste Stefan Jonssons artikel om Stockholm Spectator slogs jag av den jämförelse han använde.
"Metoderna är av gammalt märke. Redan Platon beskrev dem: demagogen är insmickrande mot sina åhörare och föraktfull mot motståndaren. Hans mål är inflytande och makt. Vinner demagogen folkets öra står tyranniet om hörnet, varnade Platon.

Fast det medium där SS [sic!] tillämpar sina metoder är nytt: på internet står demagogen utan den offentlighet han behöver för att utöva makt. Sambandet mellan det manipulerande ordet och den förtryckande makten, mellan demagogi och tyranni, är inte lika självklart i digitala medier som på Platons agora."
Det är en intressant jämförelse, med tanke på att antidemokraten Platon inte ville släppa in vem som helst på agoran. Man ska inte dra alltför stora växlar på det, men det var ett lite roande retoriskt misstag.

Jag tror att Jonsson har rätt i att Spectator vill "rycka det intellektuella intiativet ur händerna på fienden". De tycker att medierna är vänstervinklade, och påpekar det. Men betyder det att de är del av en stor konspiration, eller att tidningar som DN bör låta bli att ta deras (seriösa) kritik på allvar? Om man bortser från återkommande överdrifter i retoriken (såsom det resistant strain of anti-Americanism som sägs florera på SVT), har Spectator ofta poänger i sin mediekritik. Och det bör tas på allvar. I avsaknad av en journalistisk vakthund har USA-bilden - som Cecilia Uddén påpekat - blivit lätt svart-vit.

Se även:

McCormac och Moynihan i Expressen - DN behöver oss
Alicio i underlandet: Stockholm Spectator bemöter DN Kultur
Flykten från ankdammen: Jonssons metoder
Kurt Lundgren - Bloggen Spectator en påle i DN:s dödkött
Det progressiva USA: DN om bloggar
Spectator Stambord - We knew it couldn't last
johannorberg.net - Stockholm Spectacle

2 comments:

Bengt said...

Själv skrev jag min egen variant och jag tycker han har en poäng. Den gäller dock inte bara Stockholm Spectator.

http://w1.872.telia.com/~u87219511/blog/2005/04/bland-propagandister-och-politiska.html

Anonymous said...

Visst, "resistant strain of anti-Americanism" var kanske lite att ta i, men bara lite. I samband med höstens val hördes det pinsamt många röster om dumma jänkare som inte visste om sitt eget bästa. Nu kommer inte jag från USA men tycker ändå att SVT:s återkommande arrogans vad gäller vår vän i väst är smått förnedrande för alla inblandade.

Tack i övrigt för att du anser att vår kritik bör tas på allvar!

Paul (Stockholm Spectator)