Friday, August 19, 2005

Fair and balanced

PRESSIDEOLOGI Idag sände Vår Grundade Mening en intressant intervju med en gammal A-pressredaktör, där det bl a berättades om den gamla ideologiska synen på tidningar. Ironiskt nog hittade jag denna notis hos (s) närstående Linköpings Tidnings webutgåva efter att jag hört programmet:
Folkpartiets attack mot alla arbetande i Sverige

På torsdag (18/8) inleds folkpartiets landsmöte. Inför mötet finns en lång rad förslag som riktar sig mot de anställda i Sverige. Samtliga förslag ökar arbetsgivarens makt och försvagar den enskilde på arbetsmarknaden. -Folkpartiets förlag vittnar om en djup okunnighet om hur svensk arbetsmarknad fungerar och om maktförhållanden på densamma. Blir förslagen verklighet så ökar rättslösheten och otryggheten i arbetslivet. Det ger instabilitet på arbetsmarknaden, sjunkande efterfrågan och färre jobb, säger LO:s avtalssekreterare, Erland Olauson.
Det påminner onekligen lite om ingressen till ett pressmeddelande som LO skickade ut häromdagen:
Folkpartiets attack mot alla arbetande i Sverige

På torsdag inleds folkpartiets landsmöte. Inför mötet finns en lång rad förslag som riktar sig mot dom anställda i Sverige. Samtliga förslag ökar arbetsgivarens makt och försvagar den enskilde på arbetsmarknaden.
- Folkpartiets förlag vittnar om en djup okunnighet om hur Svensk arbetsmarknad fungerar och om maktförhållanden på densamma. Blir förslagen verklighet så ökar rättslösheten och otryggheten i arbetslivet. Det ger instabilitet på arbetsmarknaden, sjunkande efterfrågan och färre jobb, säger LOs avtalssekreterare Erland Olauson.
Den enda skillnaden tycks vara datumangivelsen. I övrigt verkar tidningen ha kopierat in LO:s angrepp på Folkpartiet direkt på nyhetswebben. Det känns som en karikatyr av den gamla s-pressideologin som det berättades om i A-pressreportaget (den syn som bidrog till många s-tidningars fall). Och det känns inte som en så förtroendeingivande inställning till nyhetsförmedling.

Det bör kanske sägas att det är till Linköpings Tidning man kommer om man letar efter Östgöten eller Nya Östgöten. De tidningarna var lokala (numera nedlaga) LO-medieprojekt som - på traditionellt manér - tycks ha haft mer av den gamla "integrerade" synen på ideologiskt uppdrag och nyhetsförmedling. Eller, som upphovsmannen till Nya Östgöten, sammanfattar det i LO:s medieutredning:
"Vårt arbete syftar till att stödja arbetarrörelsens idéer."


Fotnot: LT verkar i stort vara en typisk lokaltidning, som också ägnar sig åt en del vanlig journalistik. TS-kontrollerad cirkulation (inkl. systereditioner): 11 900

4 comments:

AndersML said...

Nu kommer vi kanske bort från ämnet pressideologi, men jag ser inga större fel med Extra Östergötland. För en gratistidning har den ganska mycket och bra lokalt material. Saknar dock de politiska krönikorna (där har Metro en fördel).

Martin Tollén said...

Anders, jag antar du inte gjort ett tillräckligt utförligt bakgrundskoll (eller vad "research" nu heter på svenska). Om jag vill veta vad de borgerliga partierna i landstinget skrivit i sina pressmeddelanden så läser jag artiklarna i Linköpings Tidning artiklar. Din tes - att Linköpings Tidning på nyhetsplats är en socialdemokratisk megafon - är alltså inte sann.

AndersML said...

Jag kan inte säga att det är en politisk megafon på det sättet som t ex Flamman eller Yelah ideologiserar sina nyheter. Så det var kanske lite orättvist att göra kopplingen till A-pressens glansdagar.

Däremot måste jag säga är det riktigt dålig journalistik att trycka LO:s pressmeddelanden rakt av, och att jag inte fått intrycket (av LT:s hemsida/nyhetsfeed, samt de nummer jag köpt), att det är något man skulle göra för alla partier. Trots att det måste vara lockande för en underbemannad redaktion att ta in gratismaterial under nyhetsvinjett, betvivlar jag att LT hade tryckt anti-s-insändare från alliansen på nyhetsplats.

Martin Tollén said...

Alliansens pressmeddelanden har jag inte så mycket koll på, däremot pressmeddelanden från de borgerliga partierna i landstinget.