Tuesday, August 02, 2005

Varför SSU-motionerna inte finns på nätet

SSU Ekström undrar vad SSU döljer, när de väljer att inte lägga ut motionerna på internet. Förmodligen handlar det om, ja, motionerna. När (s) är nöjda med MBL-förhandlingar, kräver ett SSU-distrikt löntagarfonder. När (s) vill ha löntagarinflytande, vill ett SSU-distrikt införa "arbetarstyrda företag". När (s) hotar att bestämma styrelsesammansättningar politiskt, vill flera SSU-distrikt ha planekonomi.

Det är ingen nyhet. Frågan är bara varför det inte uppmärksammas mer.

Efter skandalerna har SSU öppnat sin kongress för allmänheten - ett trevligt initiativ - och jag har besökt sossarna, registrerat mig som gäst, och fått ut en uppsättning kongresshandlingar.

Det är en lätt skrämmande läsning.

Även om motionerna knappast har den minsta chans att gå igenom, talar de för att någon borde sätta strålkastarljuset på vissa distrikt. För motionerna om löntagarfonder, planekonomi och förstatliganden kommer inte bara från enstaka medlemmar. När landets näst största SSU-distrikt talar sig varma för planekonomin kan det inte riktigt viftas bort som ungdomlig radikalism.

För att ta ett par exempel ur den 121 motioner långa motionskatalogen:

SSU Jönköpings län (9:e största SSU-distriktet enligt SSU:s faktablad [PDF])

Förstatliga elmarknaden och bredbandet
SSU Jönköpings län vill förstatliga alla energibolag, och myntar (enligt egen utsago) dessutom begreppet "Bredband åt folket". Av detta slagord dras slutsatsen att bredbandsföretagen bör förstatligas.
MOTIONER 50, 51

Förstatliga och avskaffa försvarsindustrin och närliggande FOU-företag
Distriktet yrkar dessutom "att företag som inom det militära ägnar sig åt forskning förstatligas" och "att förstatligandet av militärindustrin är ett steg på vägen för ett totalt avskaffande". Kanske inte den mest populära motionen i Linköping, där SAAB och Ericsson är stora arbetsgivare.
MOTION 28

Löntagarfonder
SSU Jönköpings län vill att socialdemokratin "åter [ska] knyta an med den ekonomiska demokratin", och återinföra löntagarfonderna.
MOTION 36

Förstatliga körskolor
Det konstateras att "körskolorna i Sverige är klassförtryckare, patrikalisk [sic] och rasistisk". Körskolorna ska därför - menar motionen - förstatligas.
MOTION 8

Arbetarstyrda företag
SSU Jönköping kräver "att alla chefstjänster avskaffas och ersätts av arbetarplatsstyrelser där arbetstagarna har majoritet".
MOTION 37

Förbud mot könsbaserad reklam
SSU Jönköpings län vill barnförbjuda "leksaker som tydliggör kvinna- mansroller", och förbjuda "könsbaserad reklam" (hur det går ihop med reklam för de nya, billigare mensskydd som krävs i motion 86 sägs inte).
MOTION 18


SSU Skåne (SSU:s näst största distrikt)

Förstatliga... i allmänhet
Det näst största SSU-distriktet - SSU Skåne - vill ha en offentlig utredning "för att utreda vilka näringsgrenar och för samhället viktiga funktioner som bör återföras/föras till folkets ägo". Distriktet vill även avskaffa marknadsekonomin.
MOTION 3

Planekonomisera SAP:s partiprogram
Under rubriken "Återinför socialdemokratins vision!" kräver SSU Skåne att SSU ska verka för att en ny portalparagraf ska föras in i Socialdemokraternas partiprogram. Den ska inledas med orden
I detta syfte vill socialdemokratin så omdana samhället, att bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning läggs i hela folkets händer [...]
MOTION 107

SSU Örebro

Planekonomi
SSU Örebro (13:e största distriktet) går rakt på sak, och motionerar om "att marknadsekonomin på sikt skall avskaffas", "att all produktion läggs i folkets händer", samt "att vi inför en demokratiskt planerad ekonomi som producerar efter folkets behov"
MOTION 6


Det är klart att det är svårt att få slut på striderna i SSU. När vissa distrikt vill avskaffa Ams, vill andra avskaffa marknadsekonomin.

Vid närmare eftertanke är det inte så konstigt att motionerna - all annan öppenhet kring kongressen till trots - inte finns på ssu.se.

19 comments:

Jonas Morian said...

Följ gärna kongressdiskussionerna direkt på nätet - www.ssu.se. I skrivande stund pågår diskussion om principprogrammet. Diskussionen, liksom dina nedslag i motionsfloden, ger en ganska god bild av den ideologiska spänvidden inom Sveriges största politiska ungdomsförbund.

AndersML said...

Tack för tipset - jag gör det så gott det går för tillfället. Strömmen hackar lite. Får väl besöka kongressen, helt enkelt.

Gudmundson said...

Enastående bra grävt!

Nu saknar jag bara en text om brudarna på kongressen.

Keep on!

Tim said...

Jag förväntar mig en fullständig redogörelse för kvällens mums-mums; revisionsberättelse, dechargedebatt mm... =)

Kalle Larsson said...

Visst, en del förslag/inlägg är skrämmande... men samtidigt är det riktigt skönt att kunna ha en bred debatt med en rad olika inlägg... antar att det finns en viss avundssjuka... att vi har en enorm bredd inom SSU...
Förresten, kolla istället direkt på web-tv från SSU-kongressen. Så får du alla argument LIVE!
www.ssu.se

Ali Esbati said...

?

Breaking News: "En del medlemmar i SSU är socialdemokrater. Oacceptabelt, säger liberal"

Nils said...

"kräver SSU Skåne att SSU ska verka för att en ny portalparagraf ska föras in i Socialdemokraternas partiprogram"

Det är ingen ny portalparagraf. Det är en gammal portalparagraf. Den stod i partiprogrammet tills för bara några år sedan. De flesta motionerna du listar är resultat av gamla statssocialistiska tankegångar. Det är ungefär som när unghögern får spunk av Reinfeldt: http://www.fmsf.nu/050311.htm

AndersML said...

Gudmundson: Tackar.

Tim: Vi får se. Jag är lite trött just nu, så du kanske får hålla till godo med den smått slumpmässiga websändningen. Kommer ta mig till LKK senare i veckan (dock ej imorgon).

Ali: Det lät nästan uppskattande. Har Lars Ohly närt en reformist vid sin barm?

nils: Det är en ny portalparagraf om man jämför med dagsläget. Själva motionen handlar - som du säger - om ett återinförande. Löntagarfonderna är inte den enda motionen med direkt historisk anknytning.

Dennis said...

"Förstatliga körskolor
Det konstateras att "körskolorna i Sverige är klassförtryckare, patrikalisk [sic] och rasistisk". Körskolorna ska därför - menar motionen - förstatligas."

Vad, tvingas utländska arbetarkvinnor vara tenorer?

Erik S. said...

Jag funderade lite över valet av rubrik i följande post:
http://framtidstanken.com/index.php?p=455
Var det någon som sa att internet inte påverkat politiken och demokratin?

Ekström said...

Tack för en bra genomgång!

Leif Gustafsson said...

Måste nog hålla med om att en del verkar rätt korkat, men det är ju ett ungdomsförbund. Och tar man dom "värsta" idéerna på diverse kanter så blir det nog rätt så världsfrånvänt och orealistiskt. Frågan är ju vad som blir beslutat att ta med. Men vad skulle vi inte få se om man tog dom värsta idéerna från MUF (en del skulle nog vara långt till höger)? Eller VU (heter dom så ), vad skulle vi inte få därifrån....
Men minns ni kuppen på Miljöpartiets kongress för några år sen. Några morgontidiga kuppade igenom en hel del vilda idéer.

Henrik Hall said...

Var det bilskolor eller sångskolar som skulle förstatligas? Inte för att det ena skulle göra det mer vettigt, men ändå.

JPA said...

Tack, det var en bra och behövlig genomgång! Håller med Gudmundson att det var enastående bra grävt!

Anonymous said...

Wow. Snacka om att vara befriad från verkligheten. SSU är ju helt unerbara som helst!

Martin Tollén said...

Hej Anders! Har du på samma sätt studerat motionerna till dina koalitionspartners stämma i helgen. För MUF:arnas motioner finns väl tillgängliga på nätet?

Anonymous said...

Det skulle inte vara demokrati om inte alla fick göra sina röster hörda. Som sagt SSU är Sveriges största ungdomsförbund vilket innebär att det finns en stor bredd på åsikter. Precis som i alla andra politiska ungdomsförbund kommer det alltid finnas mer högervridna och vänstervrida åsikter. Det är massan som bestämmer dess fortsatta inriktning, det är så det ska vara.

Anonymous said...

Bra artikel.

Du verkar ha missat att SSU-Värmland önskar tillåta halalslakt i landet.

http://detredemokraterna.wordpress.com/2009/08/01/ssu-varmland-for-ritualslakt/

Anonymous said...

Är det ett svenskt ungdomsförbund,tycker att det verkar mera helkommunistiskt?