Monday, September 05, 2005

Konceptstöld?

IP Journalisten rapporterar att nätverket Allt är möjligt är irriterade på Berit Andnors FLICKA-projekt.
På Allt om möjligts hemsida och även i en bok som föreningen säljer beskrivs en metodik för hur aktivister kan agera mot stereotypa skildringar genom att kontakta företag, politiker, demonstrera, anmäla och göra direktaktioner. Socialdepartementets projekt Flicka tar upp flera av dessa metoder på sin sajt, vilket Allt är möjligt ser som upphovsrättsintrång.
Jag har själv inte läst Allt är möjligts (AÄM:s) skrifter, men kan spontant säga att frågeställningarna på deras "Gör det själv"-sida liknar de på FLICKA-projektets Mediebrus-sida väldigt. Kanske förtjänar AÄM:s skribenter tydligare omnämnanden om de plagierats. Hade de samlat ihop mindre välkända metoder skulle de också förtjänat visst skydd (även lite större sammanställningar, t ex matematiska handböcker, borde kunna förtjäna lagskydd).

Men är det konceptstöld av FLICKA att visa dessa "mediekritiska" metoder på sin hemsida? Den som läst Journalistens artikel har upplysts om fler av AÄM:s väl förborgade hemliga metoder än den som läst den kritiserade sidan. Och läser man där är det ändå numera ganska vanliga och vedertagna råd som Allt är möjligt tycks hävda ägande till. Det känns inte helt rimligt. Är det till exempel konceptstöld av FLICKA att "stjäla" rådet att skriva brev till företag? Eller att kombinera frågeställningarna med rådet att skriva till företag, ERK, PO/PON...?

För AÄM är det säkert tråkigt att inte få sälja lika många böcker. Nyhetsmässigt ser det bra ut när statliga Goliat förstör försörjningen för den idéella föreningen. Men detta är en diskussion där FLICKA inte är självskriven för skurkrollen. För vad är det Allt är möjligt egentligen vill få betalt för?

No comments: