Saturday, May 27, 2006

Hur gick det sedan (med lönesänkningsaffischen)?


För ett tag sedan skrev Expressens Anders Jonsson om arbetsplatsaffischen "Borgarna vill sänka din lön", där LO hävdar att alliansen sänker folks löner genom att sänka arbetsgivaravgiften. I artikeln intervjuades en ovetande Dan Andersson som förklarade att det finns väldigt beprövade beräkningar som entydigt visar att lönerna ökar när arbetsgivaravgiften sänks, för att därefter tystna lite när han insåg vad LO sagt. Många bloggare tog glatt upp nyheten. Men hur gick det sedan? Infriades förhoppningarna om att LO skulle backa från budskapet?

I veckan talade jag (efter att ha mailat utan att få svar) med LO:s valchef Claes-Göran Enman, för att se om budskapet hade ändrats efter chefekonomens uttalanden. Enman förklarade artigt att Andersson missförståtts, och höll fast vid att sänkta arbetsgivaravgifter faktiskt skulle vara detsamma som att sänka folks löner. Det främsta resultatet av Expressen-artikeln tycks ha blivit en liten justering av budskapet. Han höll åtminstone med om påståendet att "på sikt är sänkt arbetsgivaravgift inte detsamma som att sänka folks löner". Däremot höll han inte med om att affischen skulle vara otydlig på den punkten, utan sade att den var "agitatorisk". Dessutom skulle den upplysa om vart folks inbetalda arbetsgivaravgifter gick (att dessa siffror var fyra år gamla hade han lite svårt att tro, men sade att man kanske kunde ändra det på webben).

Nu bör det bör kanske sägas att påståendet att borgarna skulle vilja sänka folks löner inte bara förekommer i något pdf-flygblad som skrivits ihop lite snabbt efter alliansens budgetmotioner. Det finns också i LO:s valbroschyr [pdf] "Vi bygger Sverige" (s34). En 44 sidors fyrfärgsbroschyr, med en upplaga om minst ca 48 500 (det antalet var vad telefonisten på Strömbergs Distribution sade att de fått in i slutet av april. Flygbladet lades för övrigt ut på förbundets valhemsida den 3 maj). Inget hastverk, alltså.

Så kommer man avstå från att hävda att borgarna vill sänka folks löner, när det nu avslöjats som fel eller åtminstone vilseledande av bl a chefekonomen? Enman trodde inte att arbetsplatsaffischen skulle användas i valrörelsen, eftersom den då skulle ha hunnit bli lite gammal. Däremot var det inga problem med själva innehållet. Och uppgifterna kommer liksom valbroschyrerna användas.

I skrivande stund fanns 43 536 exemplar på lager.

Se även:


Berghs Betraktelser - LO gör den tredje uppgiften jobbig
haja.nu - LO vs LO
globaljuggler.net - Totalhaveri i LO-borgen
Ingemar EL Göransson vid LO/Valbloggen - Sno inte mina besparingar!
Håkan Jacobsson i UNT 060510 - Uppåt väggarna när LO syns på väggarna
bronenosets - Same procedure as last election?
Henrik Alexandersson - LO gör avbön
Rationalisten - Jag vet att jag är sent ute
(Med flera)

2 comments:

Göran said...

Att s+v+mp i riksdagen, under mandatperioden 2002-2006 har sänkt arbetsgivaravgiften med 0,5% betyder att de har sänkt lönen för oss arbetare med motsvarande belopp. Eller...?

DawnLord said...

Man kan ju hoppas att de används för att tända grillen med.