Thursday, May 25, 2006

Mer eller mindre allvarliga notiser (II)


  • LO/Ung-bloggaren Nicklas Eriksson tycker att moderaterna är samma gamla "svarta gäng" som Björn Afzelius sjöng om. LO-Valbloggen menar att moderaterna (axiomatiskt) vill "rea ut välfärden", och kallar partiet för "mörkrets riddare". Veckans (s)-liturgiska färg är svart. Inga ljus.


  • Pär Ström har blivit integritetsombudsman hos Den Nya Välfärden (det skedde i början av månaden, men jag tänkte först på det när jag läste hans signatur i SvD häromdagen). Gratulerar.


  • Statliga Kommittén för EU-debatt har en helsidesannons i den läsvärda vänstertidskriften arena. Det ligger i linje med kommitténs uppdrag att uppmuntra till debatt, men är verkligen läsare av tidskrifter som Axess, arena och Neo en publik som behöver uppmuntras till debatt? Det är något av att annonsera komvux-kurser i Matematik A i Nature eller PNAS.
        Innan en kritikstorm om ännu en s-debattmyndighet blåser upp, kan det dock vara värt att påminna om att bara ett parti i EU2004-kommittén motsatte sig att den permanentades. S, m, mp, c, kd och v var för. Bara fp var emot.


  • Denna uppsats [pdf] om "the stigma of vampirism" är barnsligt rolig läsning för samhällsvetare som sett något avsnitt av Btvs. Nästan som det österrikiska försvaret för de mytiska varelserna. Tyvärr är det inte helt tydligt att den förstnämnda är satir.


  • Riksrevisionen har varit uppe i debatten igen. Inga-Britt Ahlenius berättar i Ekot om att Regeringen vid myndighetens bildande inte tyckte att man behövde ha från regeringen självständiga revisioner, som i så många andra länder (att det räckte med myndigheten RRV och Riksdagens revisorer).
        I en SVT-intervju för några år sedan talade hon om detta som en mer djupgående skiljelinje i debatten. En demokratisyn som säger att politiker ska granska politiker, snarare än bara någon stolt självbild av att det i Sverige minsann inte finns några problem att granska. Jasenko Selimovics intervju med Inga-Britt Ahlenius kan hittas i SVT:s öppna arkiv (diskussionen om frågan börjar ungefär 4.5 minuter in i intervjun).

No comments: