Thursday, June 02, 2005

Apotekardemonstration mot monopolet

APOTEKET Idag demonstrerar Sveriges största apotekarfack, Farmacevtförbundet, för ett avskaffat apoteksmonopol och för en (om)reglerad läkemedelsmarknad. I en debattartikel under rubriken "Tre gånger fler apotek men inte dyrare" beskriver de sina förhoppningar, och ger en utblick i resten av Europa:
"[...] Från ett konsument- och farmacevtperspektiv ser verkligheten helt annorlunda ut. Ett frigörande av de professionella farmacevtiska yrkesrollerna inom apoteksvärlden kommer att ge svenska folket tillgång till en väsentligt bättre apoteksservice. Huvuddelen av de europeiska apoteken drivs idag som högkompetenta småföretag av välutbildade professionella farmacevter som löser konsumenternas behov inom sitt närområde. Sverige har nu chansen att få ett stort tillskott av kvalificerade småföretag om de nya etableringsreglerna skrivs så att detta uppmuntras."
Som de tidigare påpekat, är regleringen av läkemedelsmarknaden en allvarlig fråga som regeringen måste ta tag i om den (om än bara inofficiellt) ser att Apoteksmonopolet har problem. Både för säkerhetens, prisernas och tillgänglighetens [PDF] skull.

No comments: